Co to takiego?
Biegunką podróżnych nazywamy zespół objawów ze strony przewodu pokarmowego występujące na skutek spożycia pokarmu lub wody zawierających drobnoustroje chorobotwórcze, w trakcie podróży do krajów o niskich standardach sanitarno-higienicznych.
Jakie patogeny wywołują biegunkę podróżnych?
Do najczęstszych drobnoustrojów wywołujących powyższą chorobę należą: pałeczki E. coli szczepu enterotoksycznego (ETEC), rzadziej szczepu enteroagregacyjnego (EAEC), oraz niekiedy pałeczki Salmonella spp., Shigella spp. czy Campylobacter spp. Oprócz bakterii biegunkę mogą powodować także wirusy (rota-, adenowirusy) oraz pierwotniaki (pełzak czerwonki, ogoniastek jelitowy).
Czy biegunka podróżnych to jeden luźny stolec?
NIE, aby rozpoznać biegunkę musi dojść do oddania trzech lub więcej luźnych stolców w ciągu doby. W przypadku biegunki podróżnych stolcom o nieprawidłowej konsystencji musi towarzyszyć przynajmniej jeden z poniższych objawów:
- Ból brzucha
- Nudności i wymioty
- Gorączka
Kiedy występują objawy i jak długo trwają?
Najczęściej pierwsze objawy pojawiają się w ciągu pierwszych dni wizyty za granicą, lecz mogą także rozwinąć się kilka dni po powrocie z wyjazdu. Choroba najczęściej ma łagodny charakter i ustępuje samoistnie po około 4 dniach, jednak u osób osłabionych, starszych, z niedoborami odporności oraz małych dzieci może mieć ciężki przebieg, powodować odwodnienie i wymagać hospitalizacji.
W jakich krajach najczęściej dochodzi do zarażenia?
Choroba może rozwinąć się na skutek wizyty w praktycznie każdym regionie świata, jednak najczęściej do infekcji dochodzi na skutek podróży do krajów Afryki, Azji południowej, Ameryki Łacińskiej oraz Bliskiego Wschodu.